Amit a cékláról feltétlenül tudni kell..

Margótól, a barátnőm anyukájától kértem-kaptam ezeket a recepteket és mivel ismerek olyan “egyéneket”, akiknek ha azt mondod, hozz egy céklát ha mész a zöldségeshez, hoznak 5-6 kg-t… Így egy füst alatt 3 receptet is ki tudtam próbálni egy körrel.

Nem is kell mondjam, hogy a cékla: finom, hogy a cékla ciklámen, hogy a cékla nem jön ki a ruhából, hogy a cékla sülve-főve is lehet, hogy a cékla vasforrás, hogy a cékla olcsó, hogy a cékla vitaminbomba, hogy mindegy, hogy asziszed nem szereted szereted, mert olyan sokféle tud lenni és olyan nincs, hogy sehogy se ízlik!

Szóval együnk céklát! Köszönöm Margó!

 

Cékla recept 1.: savanyíttt “klasszik” cékla:

Szia Nóri! Nincs receptem, kB érzem, hogy miből mennyit tegyek hozzá, tehát nem tudok szokásos módon receptet adni. Leírom azt, hogy hogyan csinálom és azt, hogy mik a szempontjaim. Sós vízben héjában megfőzöm a céklát. Ha jól megfőtt kézzel kicsit megnyomva le tudom szedni róla a héját, ha nem megy, meghámozom. Sokan karikára szeletelik, szerintem jobban átjárja az íz ha úgy vágom össze ahogyan láttad. Lényeg a lé, aminek elég erőteljes ízűnek kell lennie ( ez így van minden salátánál, akkor tudja igazán átjárni az íz a zöldséget). Szóval, ha megkóstolod a levet amit készítesz legyen sokkal savanyúbb és édesebb mint amit kellemesnek érzel. Kell bele só, sok köménymag és nagyon fontos a torma. Tormagyökeret szoktam vékony hasábokra vágni és azt teszem bele. Ha nincs gyökér, akkor a boltban kapható reszelt torma is jó, csak attól kicsit zavaros lesz a lé.

 

Cékla 2.:

Ismered a joghurtos céklasalátát? Nekem nagy kedvencem. Magában is finom, hússal, rizzsel, bulgurral nagyon finom. A Szerájban ettem először és azóta én is készítem. Ha nem ismered, próbáld ki! Isteni!

Joghurtos cékla:

joghurt ( ha soványabb a joghurt akkor teszek bele tejfölt is, kis majonéz, fokhagyma lereszelve vág, finomra vágva, vöröshagyma nagyon apróra vagy reszelve és só. Nagyon pici cukor, azt vettem észre hogy ettől jobban kijönnek az ízek. Lehet bele almát tenni, de mát ettem úgy hogy kukorica volt benne.