K K.: Holland kör: Stamppot à la Hille

Stamppot, azaz holland klasszikus – kis indonéz felhanggal, recept 160 főre:

Van, aki már elkészítette és lefotózta…

Hozzávalók:

(Ja, nem 160 főre főzöl ma? Csak négyre? Oszd el a mennyiséget hússzal, és akkor még mindig két napra elegendő lesz belőle!)

20 kg krumpli, hámozva és kockára vágva (A szerk – 1 kg krumpli)

20 kg zöldség (például: cékla, répa, kelbimbó, spenót vagy más ínyedre való) endívia vagy más leveles zöldség, amelyiknek erőteljesebb íze van, nagyon finom bele. (A szerk – összesen 1 kg vegyes zöldség)

4 kg hagyma, kisebb, de nem finomra vágott kockákra (A szerk – 2 kisebb fej hagyma)

1 fej fokhagyma (ezt mindenki úgy osztja 20 felé, ahogy akarja, bár nálunk mindegy, hány főről beszélünk, az egy fej fokhagyma punktum!) (A szerk – 2 gerezd fokhagyma)

(A hús, és a szalonna elhagyható)

1 kg füstölt szalonna, kockázva (A szerk – 10-15 dkg füstölt szalonna)

250 g vaj (A szerk – egy evőkanál vaj)

Só és bors

Az indonéz felhang:

Sambal brandal (Lehetetlen helyettest találni rá, de ha muszáj, akkor valami nagyon csípős dolog, sült csípős paprika, Erős Pista-irány)

Ketjap Manis (édes indonéz szójaszósz)

Hús:

A stamppotot eheted köretként is grill vagy sült hússal (kivételesen rántott hússal nem ajánljuk!).

Az én én kedvencem a Nóri-féle indonéz pörkölt, azaz rendang a bográcsból, de a hagyományos magyar pörköltek mellé is kiváló.

Elkészítése:

Főzd meg a krumplit sós vízben, és az adott zöldségtől függően külön vagy együtt (ami annyi ideig fő, mint a krumpli, az mehet együtt, ami hosszabban, például a cékla, az külön edényben, de a salátafajtákat mindig a végén nyersen keverd a forró, már összenyomkodott krumplihoz) (stamp=nyomkodni).

A szalonnát lepirítjuk, lehetőleg annyira, amennyire ropogósan szeretjük, erre jön a hagyma, majd a fokhagyma, amikor minden megsült, a zsírt még felhasználjuk.

Belekeverjük az egészet az összenyomkodott krumpliba (magyarul tört krumpliba), és akár így is ehetjük, de mehet mellé a hús is, ami, ugye, sült hús vagy pörkölt.

Nóri megjegyzése: Hurka-kolbász mellé sem túl nagy szenvedés megenni… (a hollandok is eszik sült kolbásszal)!

Ha támogatnád Nóri és Hille munkáját, bátran írj nekik IDE!

forrás: Heteken át saját konyhájukban főztek a mentősöknek (is)! – A karantén civil hősei, akik „nem csak a kezüket mosták” – WMN