Ez a MI fánk…

Ha farsang, akkor fánk. De ha sose csináltál még, akkor ha farsang, valaki más fánkjának evése, beöltözés, gyerek jelmezének elkészítése és tavasz várás. Ja, és Korhelyleves…

“Fánkot…ööö…azt nem igazán, de mondjuk Korhelylevest”, mondtam Balázsnak, aki meghívott bennünket jótékonykodni a Pancs Gasztroplaccra. Szerencsére Szabi, a pék már elígérkezett a fánkjával, úgyhogy megbeszéltük a Korhelylevest. Hosszú sorokban vártak az emberek a fánkra a Pancson, amikor 10 óra körül megérkeztünk.

Kipakolásztunk, aládörrentettünk a levesnek bográcsban és vártuk az embereket. Jöttek. Eleinte csak nézelődtek, de aztán már nem csak fánkot ettek, hanem levest is, a mi levesünket, a Korhelyt Szabi féle kenyérrel. Elfogyott. Galina a pénztáros volt, Márta vágta a gyönyörű , két kilós kenyereket szeletbe és én mertem a levest.

Ránk sütött a nap, beszélgettünk, körbenéztünk, megkóstoltuk a Gomb sajt joghurtját, Lili Raclette-jét, Szabi fánkját és a saját levesünket. 🙂

Amikor zárt a piac, a termelők is ettek a levesből, sőt a jótékonyságra szánt 45 adag leves mellé csomagoltak még olyan termékekből, amelyek maradtak még, nem adták el. Megbeszéltük, hogy ezt rendszeresítjük, ne dobjunk ki semmit, jó helyre kerül. A RÉS Alapítvány éjjeli menedékhelyére ment, örültek.

És én azt hittem, hogy megúsztam így suépen a fánkot. Volt helyette leves, jobban mondva mellette, met volt fánk is, csak nem a mienk.

Igen ám, de rákövetkező szombatra fánkot ígértünk a térre és nem volt elég, aki süssön. Emu is nagyon szereti, sütni is akart, úgyhogy Galina instrukciói alapján nekiálltunk mi is. Rettegtem. Tudjátok, semmit sem szeretek sütni, mert mindig ot a rizikó, hogy nem úgy kel meg, nem áll össze a tészta, nem olyan a liszt, túl sütöm, vagy épp a közepe nyers…

A fánkkal nem így lett. Olyan lett, olyan lett, mint a fánk, a szalagos, a farsangi és Emu tesztje alapján ízre is olyan, jó, finom, olyan nagy felhő, ami kívül picit roppan, belül puha. A téren szerették, megdicsőültünk. 50 db lett, elfogyott.

Lehet, hogy a fánk kivétel, lehet, hogy fánkot sütni jó, de az biztos, hogy enni jó!