“Levesek készülnek porból”…de nem itt!

Pancs piac
Vörös lencse leves tálalva

Többen kértétek, hogy írjak meg egy-két jobban sikerült receptet. Ez mindig olyan nehéz, mert ha olyat főzök, amit én találtam ki, akkor improvizálok és nem nézem a mennyiseégeket. Mondjuk, hogy megírom a receptet, hogy mi van benne, én hogy csináltam, ti meg kóstolgatjátok menet közben, hogy rájöjjetek nektek hogy ízlik a legjobban!

Amúgy asszem’ levest szeretek az egyik leszívesebben főzni! Úgyhogy tegyetek bele mjndenképp egy nagy adag “legszívesebbent”! Emellett 2 adagnak neki se álljatok! Levest csak nagyobb mennyiségben szabad főzni és nem szabad sietni! Azt is elárulom, hogy hogyan tudjátok ebben a melegben tárolni, tartósítani minden adalékanyag nélkül a leveseket és akkor nem riadtok vissza talán a nagy mennyiségtől.

Gyereket be lehet vonni az előkészítésbe, ez is egy fontos inside trick! A gyerekek bírják az előkészítést és alaposabbak, mint mi, ugyanis élvezik…ezért tökéletességre törekszenek. Megteremtik a tökéletesen hámozott és felkockázott répa fogalmát!
Ha levest készítünk, ne használjunk ételízesítőt! Ne féljünk, hogy vízízű lesz! Nem lesz! Ne féljünk fűszereket használni és bőven tenni a zöldségekből!

Ne használjunk fedőt! Az arra jó, hogy felforraljuk a vizet gyorsan, de arra nem, hogy jó ízűt főzzünk, mert nem engedjük, hogy gőz formájában távozzon az ízetlen lé és tényleg vízízű lesz a leves!

Legyen otthon olíva olaj de kacsazsír is hacsak nem vagyunk vegánok!

Ha vegánok vagyunk akkor mindenképp legyen a Dr Oetker féle vegán Creme, mindenre jó, nem olcsó de szuper hozzávaló!

Petrezselyem MINDIG legyen legalább 2 csokorral pohárban vízben otthon! Minden levesbe teszek tök mindegy, hogy milyen ország levesét akarom elkészíteni! Viszont ha a fővonal ázsiai vagy egyébb egzotikus ízvilág, nem megúszós a friss koriander, vagy ha nem szeretjük akkor az ázsiai bazsalikom vagy citromfű! Friss bazsalikom vagy oregáno a mediterrán ízek eléréséhez és kapor vagy kakukkfű a közelünkben a mi régiónkban található vidékek ízének életre keltéséhez.

Ja, és a hagyma, fokhagyma! Hagyma és fokhagyma nélkül nem kezdődik főzés. Kb. a gyümölcsleves alapja is ez a két alapzöldség (nyilván túlzok!).

Jó ha van egy botmixerünk is! Majdnem minden levesnél használom, pláne, hogy se rántást, se habarást nem csinálok sose…soha!

Ezek az alapok egy igazán Finom! leves  létrehozásához!

A leveseimet a receptek menüpontban találjátok, de ha ezt nem olvastad, nem érdemes rákattintani!

ITT kezdődik minden leves!